Hírarchívum

Itt tekinthetők meg a Családi Kasszasikerek Program korábbi hírei.

 

( fejlesztés alatt )

 

2011.04.28.

Gazdasági ismeretek, játékosan

XI. ELTE Bibó István Állampolgári Nevelés Tábor

Egy képzeletbeli világ, Seholfölde felvirágoztatásán keresztül sajátítottak el gazdasági alapismereteket felső tagozatos diákok arról, hogy pl. hogyan alakult ki és működik a gazdaság, és mi az egyén szerepe, felelőssége a társadalomban illetve a gazdaságban. Az ELTE Bibó István Szakkollégium állampolgári nevelés programja keretében szervezett szilvásváradi ifjúsági táborban került sor erre a programra. A diákok a gazdasági ismereteket a Családi Kasszasikerek Program által kidolgozott szerepjáték segítségével tanulták. A résztvevők a négynapos találkozón állampolgári ismereteket kaptak útravalóul, többek között közjogi, környezetvédelmi, esélyegyenlőségi, és egészségmegőrzési területen.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

>> Sajtóközlemény a táborról

>> "Seholfölde" Játék -- a táborban használt verzió (*.ppt, 2,8 MB)

 


2011.04.19.

Képzéssel a fenntartható családgazdálkodásért

Sikeres TÁMOP projekt Sellyén - a Családi Kasszasikerek részvételével

A Családi Kasszasikerek Program meghívást kapott a Sellyei Kistérség által szervezett szakmai konferenciára, amelyen a kistérség szociális szakemberei osztották meg egymással ismereteiket, tapasztalataikat. A találkozóra egy TÁMOP projekt keretében került sor, amelyre a kistérség 2010-ben sikerrel pályázott, és amelynek egyik fő célja, hogy segítse a helyi lakosokat a fenntartható háztartásgazdálkodásban. A szociális szakemberek részletesen elemezték a helyi gazdasági és szociális folyamatokat, különös tekintettel a munkaerőpiacra és a háztartások bevételi illetve kiadási oldalára. A Családi Kasszasikerek Program bemutatta azokat a képzési anyagokat és módszertani elemeket, amelyek segíthetik a családgondozókat a kliensek gazdasági jellegű problémáinak megoldásában.

 


2011.03.21.

Kistérségi együttműködés a családokért

Családi Kasszasikerek képzés Hatvanban

A hatvani kistérség 13 településének hátrányos helyzetű családjait és saját környezetüket is hasznos tanácsokkal segíthetik azok a szociális területen dolgozó szakemberek, akik elvégezték a „Családi Kasszasikerek” pénzügyi öngondoskodási továbbképzést. A több intézmény, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint családsegítő szolgálatok által közösen kifejlesztett pénzügyi továbbképző tanfolyam célja, hogy módszerekkel, eszközökkel és helyes szemlélettel lássa el a résztvevőket és rajtuk keresztül a majdan gondozott családokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan bánjanak felelősen a pénzünkkel.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

>> Sajtóközlemény

 


2011.02.

Fiatalok pénzügyi nevelése

"Pénz, pénz pénz..." vetélkedő Zalában

A Keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskola a 2010-es Családi Kasszasikerek projekt sikerén felbuzdulva versenyt hirdetett a régió középiskolái számára, hogy a diákok mérjék össze gazdasági és háztartásgazdálkodási alapismereteiket. A vetélkedő anyagát a Családi Kasszasikerek weboldalán található ismeretek képezték.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

 


2010.11.17.

Integrált (pénzügyi) nevelés

Családi Kasszasikerek Klub Körmenden

A Családi Kasszasikerek Program 2010-es önkormányzati pályázata keretében nyert támogatást a Körmendi Szociális és Információs Központ, ahol az intézmény ifjúsági klubjának nevelői rendszeres iskolán kívüli háztartásgazdálkodási és karriertervezési továbbképzést tartanak. A klubot fogyatékkal élő fiatalok is látogatják, így a tanfolyam egyben az integrált nevelést is segíti.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

 


2010.11.09.

Kortárs önkéntesség

Családi Kasszasikerek Nap Keszthelyen

A Családi Kasszasikerek Program 2010-es önkormányzati pályázata keretében nyert támogatást a Keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskola egy kortárs önkéntes projektre, amely során a fiatalok a saját és a környező intézmények diákjai, illetve családjai részére tartanak rendszeres háztartásgazdálkodási és karriertervezési továbbképzést.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

 


2010.10.14.

KREATÍV Pénzügyi Kommunikációs Konferencia

Brand építés és pénzügyi CSR

A KREATÍV Pénzügyi Kommunikációs Konferencia meghívta előadóként a Családi Kasszasikerek Programot. Prezentációnk azt mutatta be, hogy egy támogató pénzintézet brand-építési stratégiájába hogyan illeszkedhet a pénzügyi oktatás és szemléletformálás.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

 


2010.10.08.

Országos Szabó Ervin Könyvtár

Családgazdálkodási Nap

Az Országos Szabó Ervin Könyvtár 2010-es nyílt hetének egyik témája a családgazdálkodás volt. A résztvevők korosztálytól függetlenül részt vehettek a Családi Kasszasikerek Program játékos felvilágosító, szemléletformáló foglalkozásain, a gazdálkodási totót helyesen kitöltők sorsoláson pólókat nyerhettek.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

 


2010.08.26.

Családi Kasszasikerek trénerképzés

Szociális szakember továbbképzés Edelényben

A tavaszi árvizek gazdasági szempontból nehéz helyzetbe hozták Edelény lakosait és az önkormányzatot. A Családi Kasszasikerek Program a környező települések szociális szakemberei számára háztartás-gazdálkodási és krízismenedzsment továbbképzést nyújtott, mely a napi terepmunkában (családgondozás, pedagógia) használható gazdálkodási ismeretek és módszertan átadását célozta. Az esemény védnöke díszvendége Molnár Oszkár polgármester úr volt.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

 


2010.08.24.

Családi Kassza Index

Hiányosak a középiskolások pénzügyi ismeretei

A fiatalok több mint háromnegyede nincs tisztában a pénzügyi alapfogalmakkal, derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem Tanárképző Központjának középiskolások körében végzett kutatásából, mely a Családi Kasszasikerek Program megbízásából készült. A felmérés százhatvan 14-19 év közötti középiskolás körében vizsgálta a fiatalok gazdasági ismereteit. A pilot-kutatás keretében a diákoknak tizennégy pénzügyi alapfogalmat kellett megmagyarázniuk, mint például a kamat, a hitelkártya, az Euró, a HUF, a THM, a részvény, a lízing, vagy a betétkártya.

>> Tovább a sajtóközleményhez

>> Tovább a részletes kutatási eredményekhez

 


2010.06.09.

Családi Kasszasikerek trénerképzés

Műhelynap Almádi szociális szakembereinek

A tavaszi szolnoki képzéshez hasonlóan ezúttal Balatonalmádi és a környező régió szociális munkásai, szakpedagógusai is részt vettek a Családi Kasszasikerek Program háztartásgazdálkodási képzésén, mely a napi terepmunkában (családgondozás, pedagógia) használható gazdálkodási ismeretek és módszertan átadását célozta. Az esemény díszvendége Balogh Csaba önkormányzati képviselő, a szociális bizottság tagja volt.

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

>> Az eseményről készült riport a Közép-dunántúli Napló Online-ban

 


2010.06.17.

Összefogás a felelős hitelfelvételért

„Hitelek” tájékoztató kiadvány

„Hitelek” címmel ingyenes tájékoztató kiadvány jelenik meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) támogatásával, 90 ezer példányban. A kiadvány fókuszában a körültekintő hitelfelvétel áll. A téma aktualitását az adja, hogy idén a hitelfelvételhez kapcsolódóan több lényeges szabály is megváltozott. A változások célja a lakosság túlzott eladósodásának megakadályozása, a kockázatok mérséklése.

>> Letöltöm a kiadványt (Pénziránytű Alapítvány)

>> Tovább a cikkhez (PSZÁF)

 


2010.06.04.

Magyar Nemzeti Bank

Bemutatkozott a Családi Kasszasikerek

a Pénziránytű Konferencián

A Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány konferenciát rendezett, melynek fókuszában a lakosság megtakarítási hajlandóságának ösztönzése állt. Az eseményen elhangzott: a lakossági megtakarítások alakulása mind a nemzetgazdaság, mind a háztartások szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Az eseményen vállalatok, intézmények, társadalmi szervezetek mutatták be lakossági szemléletformálással, pénzügyi ismeretek átadásával kapcsolatos eredményeiket. A Családi Kasszasikerek Program szintén meghívást kapott az eseményre. Az előadók között volt a Magyar Nemzeti Bank részéről Simor András jegybankelnök és dr. Király Júlia alelnök, a Pénzügykutató Intézet részéről dr. Várhegyi Éva, a „Nyugdíj és időskor” Kerekasztal képviseletében Holtzer Péter. Bemutatkozott a PSZÁF és a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének közös "Megtakarítási Iskola" programja, valamint előadást tartott a Raiffeisen, CIB, Erste, MKB, K&H és az OTP. A Családi Kasszasikerek Programot az eseményen Hajna Csongor, a Provident Pénzügyi Zrt. kommunikációs csoportvezetője képviselte.

>> Tovább a cikkhez (MNB)

>> Tovább a cikkhez (Gazdasági Rádió)

>> Tovább a Pénziránytű Alapítvány honlapjára

 


2010.05.07.

Diák Menedzsment Bajnokság

Május 7-én rendezték a Diák Menedzsment Bajnokság 2010-es döntőjét. Az országos versenysorozaton 300, felsőoktatási intézmények által delegált csapat mérte össze az erejét üzleti szimulációs feladatokban. A Családi Kasszasikerek Program keretében a Provident Pénzügy Zrt. idén is támogatta a kezdeményezést, részt vett a döntő zsűrijében és különdíjat nyújtott át a legjobb cash-flow menedzsmentet felmutató csapatnak.

>> Tovább a fényképes riporthoz

 


2010.04.20.

Családi Kasszasikerek

Önkormányzati Pályázat I.

Eredményt hirdettek a Családi Kasszasikerek pénzügyi öngondoskodás program meghívásos pályázatán, mely helyi önkormányzatok alapszintű gazdasági és pénzügyi oktatási projektjeit támogatja. Az öt győztes pályázó, akiket húsz település közül választottak ki, értékes szakmai segítség mellett (tananyag, előadók, képzés, konzultáció) taneszközként egy-egy új laptoppal és projektorral is gazdagabb lett.

A nyertesek:

  • Körmend, Szociális Szolgáltató és Információs Központ

  • Kisvárda, Kistérségi Szociális Szolgálat

  • Komárom, Komárom és Környéke Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

  • Keszthely, Közgazdasági Szakközépiskola

  • Zalaszentgrót, Szociális és Gyermekjóléti Központ Családsegítő Szolgálata

A díjakat a Családi Kasszasikerek Program partnerszervezetei közösen adták át a nyerteseknek a Máltai Szeretetszolgálat XIII. kerületi rendezvényközpontjában. Az eseményen beszédet mondott Szirmák Botond, a Provident vezérigazgatója, Győri-Dani Lajos, a máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Steven R. Greimann, a United Way Magyarország ügyvezető igazgatója, valamint dr. Kovács Zoltán, a Corvinus Egyetem campus-igazgatója.

>> Tovább a cikkhez

 


2010.01.29.

Tervezze meg családja költségvetését

Index.hu: "Bankos tapasztalatok szerint a pénzfelvételek száma a hónap elején látványosan megnő, a hónap végén jelentősen lecsökken. Ennek egyik oka persze, hogy a legtöbb közüzemi számlát a hónap elején kell kifizetni, és Magyarországon még mindig nagyon sokan csekken teszik ezt meg, nem utalnak, vagy nem adnak csoportos beszedési megbízást. A hullám másik oka, hogy a hónap végén rendszeresen elfogy a pénz. Ilyenkor szoktak felmerülni azok a kérdések, hogy hova folyt el a fizetés, hiszen semmilyen nagyobb dolgot nem vettünk."

 

>> Tovább a cikkhez

 


2009.11.09.

THM Kvíz

THMkviz.com: Vajon mekkora a teljes hiteldíj mutatója annak, hogy 10 forintot kölcsönadok egy hétre, és 11-et kérek vissza? Váratlan kérdések és egészen meglepő válaszok. Kattints és mérd össze magad a géppel.

>> Tovább az online THM Kvízhez

 


2009.09.30.

Pénzügyi Fitneszt kínál a Reader's Digest

Reader's Digest Online: "Több tízezren veszítették el az állásukat, de a megemelkedett törlesztőrészletek azokat is nehéz helyzetbe hozták, akiknek szinten maradt a jövedelmük. Ha ön is efféle gondokkal küszködik, vagy éppenséggel szeretné ezeket megelőzni, ismerje meg az alábbi hét "gyakorlatot", amelyek elvégzésével egyensúlyba hozhatja a megcsappant bevételeket a burjánzó kiadásokkal, vagyis pénzügyileg fitté válhat. "

>> Tovább az online Reader's Digest cikkhez

 


2009.09.17.

Megszületett a banki kódex

www.nol.hu: "Tizenhárom bank aláírásával megszületett a lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzintézetek magatartási kódexe, amelyhez – a tervek és ígéretek szerint – december elsejei hatálybalépéséig a többi érintett is csatlakozik. A kódex több szempontból is javít az ügyfelek helyzetén: az alaposabb és korrektebb tájékoztatástól az egyoldalú módosítások korlátozásán át a bajba került adósok helyzetének rendezéséig. "

>> Tovább az online Népszabadságra

 


2009.09.15.

Jaksity György -- Mi okozta a válságot?

www.index.hu: "Ez az írás meglehetősen kritikus a pénzügyi szektorral szemben, ennek ellenére fontos tanulságként megjegyezni, hogy a válságot nem a kapzsi bankárok okozták, hanem az emberi kapzsiság általában. "

>> Tovább az index.hu-ra

 


2009.08.03.

Dörögdi Fesztivál

A Családi Kasszasikerek Program játékos vetélkedővel lepte meg a Taliándörögdön megrendezett Dörögdi Fesztivál látogatóit. A Családi Kasszasikerek Talentum Játék című akadályversenyen 2-6 fős csapatok vehettek részt. A játék 5 állomást érintett az Ősök Háza területén, a csapatokra minden állomásnál feladatokat vártak, melyek gazdasági, pénzügyi döntések elé állították őket. A játék végén minden csapat Családi Kasszasikerek elektronikus oktatási csomagban és oklevélben részesült. Minden nap végén 2 db. dedikált Szőke András DVD-t is kisorsoltunk a  játékot sikeresen teljesítő csapatok között.

 


2009.07.31.

Mennyi a megtakarításunk?

www.tőzsdefórum.hu: "A magyar lakosság csaknem 60 százaléka egyetlen fillért sem tud megtakarításra fordítani egy átlagos évben. Romániában és Lengyelországban ez az arány még rosszabb: 70 százalék fölötti. A cseheknél viszont - hasonlóan a fejlett nyugat-európai országokhoz - ez az arány 30 százalék alatt marad − derül ki az Aviva Életbiztosító által az idei évben készített nemzetközi kutatásból, amely 11 európai országot, köztük a közép-európai régió több országát is vizsgálja, reprezentatív mintavétellel."

>> Tovább a Tőzsdefórum.hu-ra

>> Tovább a fényképes beszámolóhoz

>> Sajtóközlemény a táborról

>> "Seholfölde" Játék -- a táborban használt verzió (*.ppt, 2,8 MB)